Hl.strana - Maturitní otázky - Referáty (Moje referáty) - Plesy (Tipy,Firmy) - Vysoké školy - Kurzy - !SHOP!

Astrologie a horoskopy

Info - Tisknout - Poslat(@) - Uložit->Moje referáty - Přidat referát

Kdo bude vítěz letos?  NOMINUJTE - stránky v kategoriích:
Nejlepší: Tablo - Školní časopis na webu - Školní webové stránky - Třídní stránky - Profesorské stránky

Astrologie a horoskopy

OBSAH:

-titulní list
-obsah

1) Metodika práce
2) Úvod
3) Astrologie a horoskopy
4) Znamení zvěrokruhu

4.1 Beran
4.2 Býk
4.3 Blíženci
4.4 Rak
4.5 Lev
4.6 Panna
4.7 Váhy
4.8 Štír
4.9 Střelec
4.10 Kozoroh
4.11 Vodnář
4.12 Ryby
5) Závěr

Metodika práce

Pro vypracování této práce bylo nejprve nutné získat literaturu, týkající se této oblasti. To nebylo těžké vzhledem k tomu, že v mém okolí se o tuto problematiku zajímá dostatečné množství lidí, včetně mne samotné. Obtížnější však bylo vybrat mezi množstvím informací ty nejpřesnější a nejkvalitnější. Doufám, že se mi to podařilo, avšak jisté je, že charakteristiky z knih se nikdy zcela neztotožňují s povahami zkoumaných osob. Je to pochopitelné, protože vedle specifického působení určitého znamení zvěrokruhu se v životě člověka uplatňuje ještě celá řada dalších vlivů a dispozic (např. postavení planet, domů nebo ascendent) a i mnozí věhlasní astrologové se shodují v názoru, že zák 5) Abstrakt
6) Část výzkumná ladní rozbor povahových rysů jednotlivce narozeného v určitém znamení má přibližně 80% přesnost.
Potíže mi činila také jazyková úprava textu – v tomto ohledu bylo mým důležitým cílem předejít opakování některých slov a frází. Některé výrazy však bohužel ve větším množství nahradit nelze, ale i přesto jsem se snažila, aby výsledný efekt vyzněl různorodě a zároveň souvisle.




Úvod

Před tisíci lety neexistovaly knihy, televize, počítače, rádio ani elektřina. Za dobrého počasí lidé nepochybně sedávali v noci venku a sledovali jedinou formu přírodní zábavy, kterou měli k dispozici – tedy oblohu.
Představte si, že byste se i Vy každý večer dívali na toto tiché představení. Asi by nás nemělo příliš překvapovat, že naši prapředkové viděli na obloze postavy svých bohů a hrdinů, příšer nebo zvířat. Nachází se zde tolik hvězd, že si je můžeme spojovat naprosto libovolně, ale my jsme už zdědili zavedený rozpis souhvězdí neboli konstelací, který patrně pochází od starých Egypťanů či Babyloňanů.
Prastará astrologická věda dnes prožívá doslova renesanci. Obrovské množství informací z této oblasti se nachází na stránkách různých časopisů a novin, setkáváme se nimi i v rádiu, televizi a na internetu, na poštovních známkách, můžeme si koupit specializovaný astrologický kalendář nebo přívěšek se symbolem našeho znamení zvěrokruhu. Otázka: „Jaké je Tvoje znamení?“ bývá častým začátkem rozhovoru. Někteří lidé pokládají toto téma jen za konverzační prvek, jiní však odpověď na tuto otázku považují za velmi důležitou. Astrologie může ovlivnit způsob Vašeho myšlení a chování, když jste zamilováni. Odkryje Vám také informace o Vašich partnerech a o vzájemných vztazích.
S astrologií se setkáváme téměř všude, kvantitě však, bohužel, často neodpovídá kvalita. Povrchní horoskopy informující zájemce o dalekých cestách, milostných dobrodružstvích, výhodných obchodech nebo úkladech nepřátel lze získat bleskově na pouhé telefonické zavolání. Tento druh práce však nelze označit za astrologickou vědu. Představuje naopak pole působnosti různých šarlatánů a podvodníků, zneužívajících lidské důvěřivosti k osobnímu prospěchu.
V mnoha denících a týdenících najdete rubriku s horoskopy. Pokud by horoskopy měly skutečně nějaký význam, měly by být předpovědi pro určitá znamení v různých časopisech stejné – jenže nejsou. Časopisecké horoskopy se od sebe výrazně liší, ačkoli většinou poskytují spíše varování než předpovědi, jako např. : „Měli byste tento týden dávat pozor na nepředvídatelné nebezpečí na silnici“, což platí po většinu týdnů pro většinu lidí, a autor z toho tedy elegantně vyklouzl.
Seriózní astrologové navíc tvrdí, že astrologie podle slunečních znamení je příliš primitivní, pro přesnost údajů totiž potřebujete pečlivě vypracovaný tzv. nativní horoskop, což znamená úplnou hvězdnou mapu v okamžiku vašeho zrození. Podle astrologů poskytne sluneční znamení jen všeobecnou představu, zatímco úplný nativní horoskop ukazuje jedinečný, individuální obraz Vaší osobnosti.
Věrohodnost tohoto tvrzení už byla podrobena různým zkouškám. Např. v roce 1950 se francouzský statistik Michel Gauquelin rozhodl vyvrátit některá tvrzení astrologů a ke svému vlastnímu překvapení zjistil, že tvrzení, která napadal, byla sice opravdu mylná, ale v jeho výsledcích se objevily jisté statistické anomálie. Prověřil je a s úžasem zjistil, že v určitých skupinách vysoce úspěšných lidí se projevuje významná souvislost mezi jejich profesí a postavením planet při narození.
Odhalil, že vynikající vědci se často rodí s ascendentem v Saturnu, zatímco pro úspěšné vojáky a sportovce bývá vládnoucí planetou Mars. Pravděpodobnost, že by šlo o náhodu, je miliony ku jedné.
Tento objev, zvaný “Gauquelinův efekt“, byl mnohokrát úspěšně ověřen a zdá se, že skutečně platí. Jde o velice zvláštní jev, který vůbec nepatří ke klasickým astrologickým záhadám. Často se však zapomíná, že Gauquelin hledal také mnoho a mnoho jiných spojitostí – které nenašel. Ačkoliv jsou jeho výzkumy astrologie jedny z nejlepších, většina jeho výsledků byla negativní.
Také z hlediska fyziky a astronomie se zdá nemožné, že by astrologie mohla fungovat – miliony lidí však přesto věří, že tomu tak je. Jde pravděpodobně o nejpopulárnější z okultních věd. Tisíce lidí astrologii praktikují a miliony lidí se s astrology radí. Noviny, nakladatelé a prodejci počítačového software, nemluvě o samotných astrolozích, vydělávají na její oblibě velké peníze. Něco na tom tedy musí být. Souvisí to však s hvězdami, nebo s naší myslí?
Proti astrologii se však objevují i argumenty jiného druhu. Jedná se o tzv. nevědeckost astrologických postupů v očích oficiální vědy. Smír v tomto směru je však zatím v nedohlednu, neboť tak jak je dnes velice málo kvalitních astrologů, je i velice málo vědců ochotných uvědomit si určitou omezenost dnešní vědy, pracující převážně s projevy hmotné přírody a čtyř základních fyzikálních sil.
Proč se ale lidé přes to všechno zajímají o astrologii nadále?
Touha vědět, co se stane, je pro lidi přirozená. Rádi bychom věděli, zda bude zítra pršet. A opravdu velice rádi bychom věděli, zda nám hrozí přírodní katastrofa – povodeň, bouře nebo požár. Ze všeho nejvíce bychom však chtěli vědět, co se stane nám samotným a jaký bude náš osud.
Už méně se zabýváme tím, co se stalo v minulosti – koho zajímá, jestli včera pršelo? Proto se také díváme na televizní předpovědi počasí, ačkoli ty bývají, jak se zdá, málokdy přesné. Raději si však vyslechneme nepřesnou předpověď než žádnou. A tak je to i s námi…
Jak ale k těmto informacím o vlastním životě přistupovat? V žádném případě by neměly být chápány jako něco absolutně daného a neodvratného. Člověk není jen hříčkou osudu, ale také jeho spolutvůrcem. Záleží tedy v prvé řadě na něm, v jaké míře bude muset snášet těžkosti života a jak k nim přistupovat. Lidský život bývá v tomto smyslu přirovnáván k mozaice. Ta má na počátku života dány hrubé obrysy, záleží však na každém z nás, jak jednotlivá políčka vyplní a zda z použitých barev dokáže vytvořit harmonický celek. V tomto světle také ztrácí sílu následující argument, používaný často k prokázání neobjektivnosti astrologických závěrů. Uvádějí se zde jako příklad osudy dvou lidí zrozených ve stejném místě ve stejném časovém okamžiku. Poukazuje se na jejich rozdílné životy v rozporu se stejnými astrologickými podmínkami jejich zrodu.



Astrologie a horoskopy




Stále zde popisuji astrologii a horoskopy, co to však vlastně je?
Astrologii můžeme definovat jako starodávnou vědu, která popisuje vlivy přírody na lidstvo. Horoskop je mapa neboli diagram oblohy, který je sestaven pro určitý časový okamžik a který se vykládá podle určitých osvědčených pravidel. Horoskop se vypočítává matematicky a není ovlivňován prvky náhody ani divinací. Předpovědi se vyvozují z horoskopu přísně matematickým způsobem a podle, jak praví Raphaelova příručka astrologie (a manual of astrology), „určitého řetězu příčin, které, jak bylo zjištěno, vyvolával po celé minulé věky vždy stejný odpovídající řetěz následků.“
V astrologické metodě, kterou provozovaly různé autority v různých zemích, můžeme rozlišit dva podstatně odlišné astrologické přístupy: geocentrický a heliocentrický. Geocentrická astrologie se zakládá na výpočtech postavení planet, jak je vidí pozorovatel ze Země, který ji považuje za střed. Heliocentrická astrologie opírá svoje výklady o postavení v solárním systému a vztahuje se ke Slunci jako ke svému středu. Přestože Slunce opravdu středem je, základem většiny astrologických výkladů jsou účinky jeho pohybu tak, jak se projevují na Zemi.
V dávných dobách prý byla šířka zvěrokruhu asi osm stupňů na obě strany ekliptiky. Astronomové dnešní doby však zvěrokruh rozšířili na devět stupňů na obě strany vzhledem k extrémním šířkám, které dosahuje Mars s Venuší. Poloha každé hvězdy i planety uvnitř Zodiaku nebo mimo něj je dána kolmicí na ekliptiku. Bod, ve kterém se kolmice protíná s ekliptikou, je geocentrická délka polohy hvězdy nebo planety. Zvířetník je svým způsobem totožný s ekliptikou, protože obojí se měří od bodu jarní rovnodennosti.
Roční otáčení Země kolem Slunce se dělí na 360 stupňů kružnice a toto dělení je univerzálně užíváno v matematice i astrologii Tento kruh se také rozděluje na dvanáct stejně velkých oblouků, které byly pojmenovány. Jsou to naše dobře známé znamení zvěrokruhu.






Znamení zvěrokruhu

Jak již bylo uvedeno, zvěrokruh se skládá z 12. základních znamení:

Beran = Aries (21.3. – 20.4.)
Býk = Taurus (21.4. – 20.5.)
Blíženci = Gemini (21.5. – 21.6.)
Rak = Cancer (22.6. – 22.7.)
Lev = Leo (23.7. – 22.8.)
Panna = Virgo (23.8. – 22.9.)
Váhy = Libra (23.9. – 22.10.)
Štír = Scorpio (23.10. – 21.11.)
Střelec = Saggitarius (22.11. – 20.12.)
Kozoroh = Capricorn (21.12. – 19.1.)
Vodnář = Aquarius (20.1. – 18.2.)
Ryby = Pisces (19.2. – 20.3.)

Pozn.: Osoby narozené na “vrcholu“, čili na čáře mezi dvěma znameními zvěrokruhu, mají vlastnosti příznačné pro obě tato znamení. Vrcholem se myslí posledních několik dní odcházejícího znamení, ale zejména první týden znamení nastávajícího. Zatímco nové znamení nabývá na vzestupu, vliv starého znamení přetrvává, avšak den po dni ztrácí na síle, až konečně sedmý den vymizí zcela.

Aby bylo možno jednotlivá znamení zvěrokruhu plně vyložit, dělí se každé z nich na období o přibližném počtu deseti dnů, která se nazývají “decans“ nebo “decantes“, čili dekany a ovládají drobné proměny individuálních vlastností. Ty jsou připisovány menším planetárním vlivům, které tlumí vliv jednotlivých období. Jejich studium tedy napomáhá sestavit přesný horoskop, vždy se však soudí, že podléhají vládnoucí planetě a jsou jí podřízeny. /zde neuvedeny/

Čtyři základní skupiny:
Hlavní Pevná Pohyblivá
Oheň: Aries Leo Saggitarius
Voda: Cancer Scorpio Pisces
Vzduch: Libra Aquarius Gemini
Země: Capricorn Taurus Virgo

Dále jednotlivá znamení rozdělujeme na znamení kardinální, pevná a pohyblivá.
Kardinální znamení jsou na východním, západním severním nebo jižním bodě astrologického diagramu a odpovídají úhelným bodům kompasu. Proto se jim také říká hlavní, vládnoucí nebo základní znamení či typy a zpravidla bývají označeny červenou šipkou. Představují aktivní temperament, podílejí se i na povaze ascendentu.
Pevná znamení jsou rovnováhou soupeřících sil. Nejčastěji bývají nazvána fixní nebo pevná znamení, nebo typ, který věci uskutečňuje, ačkoliv se občas objeví označena i jako znamení “podstaty“, neboli znamení, která nejvýrazněji ztělesňují svůj živel. Vytrvalost pevných znamení je závislá na podpoře a stabilitě vládnoucích znamení.
Pohyblivá znamení představují tu část kruhové úseče, kde je nepřetržitě přítomný stav zpomalování a na změnu směru, je to mobilizace k činu a současně i nerozhodnost, která je buď výsledkem, nebo průvodním jevem. Symboly těchto znamení dobře vystihují jejich dvojakost – blíženci, dva hlubokomořští koníčci (ryby) nebo střelcův poločlověk – polokůň. Proto také bývají nazývána znamení pohyblivá, dvojitá, podvojná nebo společná či proměnlivá. Působí jako prostředníci mezi pevnými znameními, a proto se jim také říká: „usmiřovači vesmíru".

Znamení zvěrokruhu Řídicí planeta Šťastné číslo Astrologická barva Astrologické kameny
Beran Mars 9 Červená,
zlatě žlutá Diamant, akvamarín, ametyst
Býk Venuše 6 Citrónová, bílá, zelená,šeříková Briliant, opál, měsíček
Blíženci Merkur 5 Fialová,šedomodrá,slunečně oranžová Smaragd, safír, achát
Rak Luna 2 Stříbrná, bledě fialová, zelená Opál, měsíček. Křišťál
Lev Slunce 1, 11 Rudá, žlutohnědá,
černá, purpurová Diamant, rubín, topas
Panna Merkur 5 Bílá, světle modrá, zelená Achát, jaspis, smaragd, topas
Váhy Venuše 6 Tmavě modrá, purpurová Smaragd, safír, perla, beryl
Štír Mars, Pluto 9 Rudá, malinová, žlutá, oranžová Topas,
měsíční křišťál
Střelec Jupiter 3 Modrá, fialová, žlutá, nachová Ametyst, safír, diamant, achát
Kozoroh Saturn 8 Bledě žlutá, modrá, černá, tmavě hnědá Tyrkys, lazurit,onyx, měsíční křišťál
Vodnář Uran 4 Modrozelená, ultramarín, fialová Granát, ametyst měsíční křišťál
Ryby Neptun 7 Světle fialová, modrá, ocelová Safír, perla, ametyst

Čtyři základní skupiny
Ohnivá znamení Inspirační skupina
Vodní znamení Citová skupina
Vzdušná znamení Mentální skupina
Zemská znamení Praktická skupina

Ke každému znamení zvěrokruhu je přiřazen jeden živel – Oheň, Země, Vzduch a Voda.
Beran, Lev a Střelec jsou znamení ohnivá související s energií. Tito lidé se vyznačují odvahou, spontánností, vitalitou a velkou představivostí. Jsou netrpěliví v maličkostech, ale mají schopnost rychle pochopit to hlavní a důležité a umí se rychle rozhodovat. Tyto typy mají sníženou schopnost smyslového vnímání, ale mají výrazné intuitivní schopnosti, dokáží “vidět za roh“. Intenzivně se zajímají o budoucnost a vyznačují se až dětinskou důvěrou v přízeň osudu. Mají sklon žít ve světě fantazie, jen velmi těžko se vyrovnávají se skutečnou realitou a často se uchylují do světa svých představ. Kromě neobyčejných schopností mají ohnivé typy také celou řadu nectností: bezohledný individualismus u Berana, přehnaný egocentrismus u Lva a nezodpovědnost a skon k přehánění u Střelce.
Býk, Panna a Kozoroh jsou znamení zemní související se stabilitou. Jsou to vnímavé, pracovité, materiálně založené typy, které spojuje praktičnost, výkonnost, “zdravý rozum“, spolehlivost, důslednost, a také záliba v penězích. Dokáží z množství vjemů, které útočí na naše smysly vybrat ty, které jsou důležité. Jejich dominantní funkcí je smyslové vnímání a nejméně vyvinutou funkcí je intuice. Jsou to realisté a přijímají pouze to, co mohou vidět, slyšet, čeho se mohou dotknout nebo co se dá doložit průkaznými fakty. Skutečně konají, zatímco jiní o činech pouze mluví. Nebývají vybaveni příliš velkou fantazií, jsou tvrdohlaví, nudní a často jim uniká smyl vlastního života. Největšími nectnostmi u Býka jsou dogmatizmus a názorová omezenost, Panna se ztrácí ve změti podrobných detailů a nedokáže pochopit, v čem je jádro věci a kozoroh se chová tak, aby dosáhl svého uspokojení a společenského postavení, aniž by pro to obětoval cokoli ze sebe samotného.
Blíženci, Váhy a Vodnář jsou znamení vzdušná související s pohybem a komunikací. Tito lidé jsou hovorní, společenští, živí a veselí. Charakterizuje je dobrá přizpůsobivost, objektivita, rozhodnost, ochota pomoci, ale také vypočítavost, svéhlavost, povrchnost a upovídanost. Typy těchto lidí mají potíže s cítěním – Blíženci mají hrůzu z intimnějších osobních vztahů, Váhy zůstávají ve vztahu stranou a odmítají se pro něco angažovat a Vodnář nerad dává najevo svoje city a vyznačuje se chladným odstupem. Všichni se snaží budit dojem, že jsou nestranní, vyrovnaní a rozumní, ale ve skutečnosti mají hrůzu před emocemi, které by se mohly vynořit z jejich nitra. Žádný jiný typ není tak náchylný k citovým výstřednostem, jako právě vzdušná znamení. Jakmile nad nimi city získají převahu, jejich myšlení se zmocní nezvladatelné emoce.
Rak, Štír a Ryby jsou znamení vodní související s cítěním. Pro vodní typy není nic tak důležité, jako osobní vztahy a lidské hodnoty. Pro záchranu vztahu jsou schopni velkých obětí. Vodní typy mívají potíže s racionálním myšlením, ale mají všechny přednosti, které s sebou přináší jejich dominantní funkce cítění: jemnost, citlivost, trpělivost, dobromyslnost, přirozenou schopnost vcítit se do situace jiných lidí, a umění sdružovat lidi. Lidé je často považují za výjimečné a nadprůměrné. Jejich předtuchy se velmi často plní. Ale mají také řadu chyb a nedostatků – bezcharakternost, pesimismus, lenost, nepraktičnost, náladovost a prchlivost. Rak je majetnický a má věčné obavy z budoucnosti, emociální fanatismus Štíra vytváří kolem sebe tíživou atmosféru a Ryby charakterizuje bezbřehý sentimentalismus a citová nestálost.






(Skopec)


Symbolem Berana, prvního znamení zvěrokruhu, jsou hlava a těžko zničitelné rohy, které vyjadřují útočnou sílu. Navíc Beran, i když je dnes zvířetem domácím, pochází z divokého zvířete, které bylo schopno přežít kruté přírodní podmínky a zdolávat nejvyšší vrcholky hor.
A opravdu, tito lidé jsou odvážní, překypují silou, bujností a spontánností. Jsou věrni svému symbolu a na svět pohlíží hlavou a co nevidí a neslyší, to pro ně neexistuje.
Lidé narození ve znamení Skopce jsou většinou povahy prosté, málo komplikované. Mají pevnou vůli, jsou ctižádostiví, se silnou touhou po nezávislosti. Snaží se dosáhnout samostatného, vedoucího postavení, důvěřují svým vlastním schopnostem a chtějí rychle dosáhnout svého cíle. Jsou si vědomi své síly, nezaleknou se žádných překážek a nenechají se odstrašit neúspěchem. Nadšeně se chopí práce i příležitosti a dlouho neuvažují, zda jim stačí síly a schopnosti k vyřešení převzatého úkolu. Nevyhýbají se ani boji při překonávání překážek, a hlavně se snaží prosadit vše svou vůlí, zatímco rozum a cit poněkud podceňují. Houževnatost a vytrvalost však nejsou jejich nejlepšími vlastnostmi.
Lidé tohoto typu snadno a rychle chápou, mají dobrý postřeh a jsou velmi vědychtiví. Pokud jsou ideálně založeni, dovedou se obětovat pro veliké věci a jsou schopni velkých činů. Mají silně vyvinutý smysl pro povinnost a jsou velkoryse a optimisticky založeni. Tyto vlastnosti jim pomáhají snadno překlenout i nejobtížnější situace, v nichž se dosti často nalézají, poněvadž jeví sklon k ukvapenosti a bezohlednému postupu.
Nelze o nich tvrdit, že by byli domýšliví, avšak rádi hovoří o svých činech a o svých plánech s velkým nadšením. Přitom se vždy snaží prosadit své vlastní názory, čímž lehce dochází ke sporům. Jako praví bojovníci se však nevyhýbají ani boji ani sporům.
Lidé narození ve znamení Skopce jsou dosti sobečtí, neklidní a náladoví, se sklonem k podrážděnosti. Bylo-li jim ukřivděno, pak nezapomínají, nedovedou odpouštět a budou usilovat o odplatu za utrpěnou křivdu. Jsou dobrými společníky, ale chtějí sami bavit společnost, ne být jen “pouhými“ posluchači.
Snadno se vzruší, jsou dosti smyslní a nevázaní a v lásce ani v manželství se na ně nedá spolehnout, protože milují změny. Jsou si však této slabosti vědomi a proto se ji snaží odčinit povolností vůči partnerovi a vlastním dětem.
Zrozenci Berana mají dobré schopnosti pro navrhování různých plánů a činí tak rovněž velkoryse, bez ohledu na podrobnosti. Radují se z průkopnické práce a v povolání projevují velké nadšení. Ačkoliv se hodí téměř pro všechna povolání, téměř všichni projevují zájem o techniku a vojenství.
Lidé narození ve Skopci špatně udržují míru a rádi přehánějí ve smyslu dobrém i zlém. Uvědomí-li si včas tuto svoji slabinu a snaží –li se ji ovládnout, mohou předejit mnohým obtížím. Jsou panovační a měli by se nejdříve naučit sebeovládání, aby se stali dobrými vůdci. Nerozvážná slova a ukvapená rozhodnutí nelze vždy snadno odčinit. To by si tito zrozenci měli zavčas uvědomit. Obzvláště při nepříznivých konstelacích se tyto typy stávají despotickými a neznají míru v čemkoliv. Jejich vadou bývá často také prchlivost.
Jejich zdraví je dobré, mají značnou tělesnou odolnost, ale nezřídka trpívají přepracováním nebo jiným přemáháním sil. Svou ukvapeností a neopatrností si mohou sami sobě snadno zavinit úrazy a jiné nehody.





Býk je silný, mohutný a těžkopádný přežvýkavec. Kdekoliv si ho představíte, vidíte chladného, klidného a vyrovnaného tvora. Býk je velmi výstižný symbol tohoto znamení.
Lidé narození ve znamení Býka jsou vesměs materialisticky založení, dívají se na vše z praktického hlediska, ale podléhají i silně citům. Pevně, vytrvale a neúnavně sledují své cíle, není v nich již impulsivita předchozího znamení Berana. Milují přírodu, mají porozumění pro umění, a mají také rádi zpěv, tanec a vše, co může ukojit jejich touhu po požitcích. I když se na první pohled zdají být poněkud uzavření, klidní a málo přístupní, dovedou se radovat ze života.
Na svět se dívají věcně, a proto je přitahuje vše, co lze nějakým způsobem prakticky využít. Mají vyvinutý smysl pro skutečnost, a proto jsou někdy nedůvěřiví, jedná-li se o nějaké novoty. Jestliže však uznají upotřebitelnost jisté věci, dovedou se s plnou energií zasadit o její uskutečnění. Co jednou uznali za správné, to sotva opustí a neradi trpí, když se jim někdo cizí plete do jejich záležitostí. Co si jednou usmyslí, chtějí také provést až do konce a při tom dokáží vyvinout nezvyklou houževnatost a cílevědomost. V jejich snahách je také podporuje značná ctižádostivost, touha vyniknout nad druhými a stát se jejich vůdci. Mají silný cit pro čest, a proto je lze snadno urazit, což pak neradi promíjejí.
Jsou také velmi dobromyslní, mají cit i pro trpící, pokud ovšem jiné hvězdné konstelace nezvyšují jejich přílišné materialistické povahové založení. Milují klid a pohodlí, někdy jeví i sklon lenosti, což by si měli uvědomit především rodiče dětí v těchto době zrozených a zavčas je vychovávat k pracovitosti a píli. Lze toho dobře dosáhnout, protože zrozenci v Býku jsou poslušní a mají vyvinutý smysl pro povinnost. Jsou také přístupní k lichotkám, a proto dovedou ocenit láskyplné zacházení.
Jejich největší vadou je svéhlavost, která je mnohdy taková, že je od jejich plánů neodradí ani sebevážnější a odůvodněné námitky. V takových případech dovedou postupovat zcela bezohledně a bezcitně.
Vynikají zejména v takových povoláních, kde mohou využít své houževnatosti, vytrvalosti a osobní zdatnosti. Vhodná je pro ně také činnost taková, ve které není zapotřebí velké duševní nebo tělesné hybnosti, neboť rádi pracují v klidném prostředí.
V lásce i manželství se na ně můžeme spolehnout, i když nelze vyloučit občasnou nevěru vzhledem k jejich smyslnosti. Manželství obvykle uzavírají dosti záhy. I jako přátelé jsou spolehliví a věrní a můžeme jim plně důvěřovat.
Jejich zdraví je dosti pevné, ale trpívají často bolestmi krku a krčními chorobami.



Blíženci

Znamení Blíženců je symbolizováno mýtickými dvojčaty Castorem a Polluxem, které jsou zároveň i jasnými hvězdami v souhvězdí Gemini – Blíženců. Blíženci ostatní lidi vyvádějí z míry kolísavostí a nestálostí svého charakteru, neboť právě ona dvojčata symbolicky znázorňují dva protipóly a rozpolcenost člověka.
Tito lidé by chtěli vše poznat a vyzkoumat, nic se jim nezdá nepatrným, naleznou-li alespoň jádro věci hodné povšimnutí. Zahloubají-li se do nějaké věci, naleznou často její smysl i tehdy, když ostatní nic nevidí. Téměř nic je neodradí od dalšího bádání, stejně tak, jako je nikdo nepřesvědčí, že jejich poznatky jsou nesprávné. Nedovedou však přesvědčovat, nýbrž pouze konstatují. Námitky sice vyslechnou, ale udělají to pouze proto, aby je později použili pro své vlastní názory. Smýšlení a názory druhých jim jsou vcelku lhostejné a snad proto ty své také nikomu nevnucují. Z tohoto důvodu často působí dojmem nevážného a nezúčastněného člověka. Potřebují-li živou výměnu myšlenek, dovedou si ji opatřit za všech okolností. Snad ničím tolik netrpí, jako osamoceností, protože se pak cítí vyřazeni ze životního dění.
Cit u Blíženců nejde do hloubky, ale co jim schází v této oblasti, nahrazují stále přítomným věděním. Každý jejich dojem se jim totiž nezapomenutelně vrývá do paměti. Za zmínku také stojí jejich velké dialektické schopnosti, které z nich činí nebezpečné odpůrce, protože dokáží bojovat s chladnou myslí, živenou navíc výbornou pamětí.
Požadují pro sebe volnost jednání i pohybu, a totéž povolují i jiným. Nátlaku se podrobí pouze tehdy, poznají-li naprostou převahu. V takovém případě se podvolí celou svou bytostí a stávají se nadšenými obdivovateli tak dlouho, jak dlouho trvá tato převaha. Pak jsou i učenlivými a vděčnými žáky, kteří unavují svého učitele svou nenasyceností.
Bojovat dovedou pouze slovem, jinému boji se vyhýbají. I při sebevětším rozčilení je uklidní přívětivé slovo a rychle pak na své rozhořčení zapomínají, jsou už upoutáni zase jinými záležitostmi. Záleží však na celkových hvězdných konstelacích, jak se jejich schopnosti vyvinou. Pokud jsou příznivé, mohou dosáhnout nejvyšších met, v opačném případě podléhají přímo nesnesitelné méněcennosti. Pak ztrácejí všechnu individualitu a dovedou zcela bezohledně používat myšlenek i nápadů druhých, aby se jimi vychloubali, jako se svými vlastními. Někdy se z nich stávají mluvkové, pomlouvači a poctivé jednání je jim pak úplně cizí.
I v lásce a v manželství se projevuje jejich nestálost a neklid. A totéž platí i pro povolání. Netouží po zaměstnání, jež vyžaduje námahu a soustředění, a proto tyto typy nalézáme většinou v obchodním světě, mezi novináři apod.
Anatomicky ovládá znamení Blíženců nervovou soustavu, hlavně motorickou, dále průdušky a plíce.


Rak


Rak je první znamení léta a také první vodní znamení zvěrokruhu. Po “pubertě a rozpolcenosti“ Blíženců se objevuje vlastní mládí. Mladý život je ale ještě křehký, musí mít ochranu a útočiště v hloubi ochranných blan a skořápek. Sám symbol znamení - krab - je zcela výmluvný.
Pozorujeme-li chování raka v přírodě, zjistíme, že se k cíli nikdy nepřibližuje přímočaře, ale obloukem. Když se ke kořisti přiblíží, jeho klepeta ji pevně sevřou a už nepustí.
Raci jsou velmi jemní a citliví, mírní až plaší, laskaví, romantičtí a lehce zranitelní. Proto své city až trochu přehnaně chrání a uzavírají se před vnějším světem do svého “krunýře“. Tito lidé celý život stojí před otázkou, zda-li mají zvyšovat svoji vnější ochranu, nebo stavět na své vnitřní síle. Přesto dokáží projevit neuvěřitelnou odvahu, pokud milovanému člověku hrozí nebezpečí.
Lidé narozené v Raku ovládá Měsíc, který je činí silně emociální, snadno podléhající náladám. Nelze je zařadit do kategorie bojovníků, lidí činu a uskutečnitelů různých podniků, neboť jejich povaha je spíše zasněná, sentimentální, obdařená bohatou fantazií. Jejich ideálem je úzký rodinný kruh, jejich domov a jejich domovina, protože zde se plně rozvíjejí, kdežto na veřejnosti jsou spíše zdrženlivými a bojácnými. Ale tak, jak i na nebi pozorujeme proměnlivost Měsíce, tak i u těchto zrozenců pozorujeme neklid a proměnlivost. Málokterý z nich se usadí na stejném místě v první polovině svého života. Mění své názory stejně tak, jako svá povolání a činí to z jakési vnitřní nutnosti. Tato proměnlivost se projevuje v silné náladovosti, a tak je nalézáme veselé a rozradostněné, aby v příštích chvílích podléhali bezútěšné stísněnosti. Pro své bližní se dovedou obětovat, snaží se pomoci, jak nejlépe umí. Dovedou pro ně pracovat, i když jinak nejsou právě nadšenými pracovníky. Naopak zde můžeme obvykle pozorovat značný sklon k pohodlí.
Lidé tohoto typu jsou velmi chápaví a mají dobrou paměť. Jsou sice dosti sobečtí, to se ale projevuje spíše oproti cizím osobám, než k vlastním příbuzným. Nelze o nich tvrdit, že by milovali peníze pouze jako takové, ale dovedou si jich vážit proto, že jim umožňují blahobyt v rodině a domově a také cestování.
Svých plánů se neradi vzdávají a snaží se vždy znovu a znovu o jejich provedení. Chtějí-li dosáhnout určitého cíle, pak lze pozorovat i jistou bezohlednost v jejich počínání, nehledě k tomu, že jsou ochotni vše obětovat za tímto účelem. Jejich značnou chybou je neklid, proměnlivost a netrpělivost., neboť mnohdy nedokáží vyčkat na správnou chvíli, a tak zničí leckteré slibně započaté činnosti. Také jejich sklon k pohodlí se může vyvinout až v úplnou lenost. Tito lidé se nepříjemnostem pokud možno vyhýbají, odkládají jejich vyřešení jak nejdéle mohou a stejně tak si počínají i při různých důležitých rozhodnutích. Zrozenci v Raku jsou obdařeni bohatým vnitřním životem, a tak zde nalézáme i značné mediální schopnosti.
V lásce a v manželství se rovněž projevuje neklid a náladovost. Nelze příliš spoléhat na jejich bezvýhradnou věrnost, i když projevují značnou příchylnost a starostlivost o osoby, s nimiž jsou spojeni.
Hodí se téměř pro každé povolání, ovšem i tady je nutno počítat s jejich náladovostí a nestálostí. Nejlépe jim vyhovuje povolání v poměru zaměstnaneckém, ovšem vyžadují, aby jim byla dána určitá volnost a svoboda v konání, protože se neradi podřizují. Proto se u nich projevuje stálá touha najít si samostatné a nezávislé postavení


Lev

Lev, to je král divočiny, který vládne všem zvířatům. Jak hrdě označuje symbol tohoto znamení, Lev má královský a heroický charakter, silnou vnitřní potřebu neustále někoho překonávat. Řídící planetou je Slunce, které Lvy obdařuje ctižádostivostí a vznešenými úmysly. Lev zpravidla nemusí vynakládat tolik úsilí, jako všechna jiná znamení, aby dosáhl svého.
Pokud byste si měli udělat konkrétní obrázek o povaze tohoto znamení, představte si lva, který pronásleduje svou kořist. Jeho tělo je napnuté ke skoku, avšak ve tváři je chladný a klidný. Tiše vyčkává na ten pravý okamžik, potom vyrazí a vítězí.
Zrozenci ve Lvu jsou plní tvořivé síly, jsou rozenými vůdci, jimž se zdá být vše pouhou hračkou. Proto dovedou tvořit velkolepé plány do všech podrobností, ale mnohdy se stávají tyto plány neuskutečnitelnými. Vše je u nich lehké a velkorysé, právě tak jako slunce v období, ve kterém se narodili. Neradi se zabývají maličkostmi, ve svých dispozicích jsou vždy velkorysými a mají před sebou velké cíle. Mají dobrý rozum, spolehlivou paměť, a proto mnohdy poněkud podceňují učení, které je povětšinou nebaví. Jsou dobrými, otevřenými kritiky, dovedou se svých přátel zastat slovy i skutky a neztotožňují se s nízkostí a klamem. Ve své panovačnosti často přestřelují a ubližují, ale poznají-li svou chybu, pak se snaží vše rychle napravit.
Jsou sebevědomí a ctižádostiví, a proto se snaží stát se středem každé společnosti. Nepodaří-li se jim to, pak se raději takovéto společnosti vyhýbají. Ve svém nitru však chovají velkou víru. Jsou idealisté, kteří staví zájem celku nad zájem jednotlivce a dovedou se pro uskutečnění těchto snah plně obětovat. Milují peníze a bohatství, protože jim umožňují obklopit se vší krásou a dávají jim svobodu a nezávislost. O svobodu a nezávislost dokáží bojovat do všech důsledků a snaží se ji uhájit za každou cenu. V peněžních otázkách nejsou malicherní, milují dobré jídlo a pití a rovněž i všechny ostatní radovánky. Jejich heslem je : „Přej a bude Ti přáno“. Většina Lvů má v životě úspěch, protože slučují cílevědomost a vytrvalost s rychlým rozhodováním. A proto se také dovedou vždy prosadit. Jejich chybou bývá přílišná velkorysost a neschopnost podřídit se druhým. Není snadné je dobře vést, ale jsou vždy přístupní rozumnému slovu. Kdo s nimi umí zacházet, bude je moci i dobře vést, pokud ovšem dotyčný nezpozoruje, že je veden. Za chyby lze považovat také jejich přílišnou důvěřivost, panovačnost a průbojnost, která mnohdy neuvažuje, zda-li jí stačí prostředky i schopnosti na dosažení určitého cíle.
I v lásce a manželství se projevují všechny tyto vlastnosti, nehledě k tomu, že pro svou poživačnost je možno tyto zrozence svésti k nestálosti a nevěře. Jelikož milují blahobyt, nelze je dost dobře vtěsnat do úzkých, primitivních poměrů.
Volí si obvykle samostatné povolání a milují je nejen proto, že jim zajišťuje existenci, ale také proto, že se mu dovedou plně věnovat. Jakožto obchodníkům nebo podnikatelům jim díky jejich velkorysosti hrozí nebezpečí ztrát. Avšak mají dostatek sil a schopností, aby se svým vlastním přičiněním dostali i z nejobtížnějších situací.
Z hlediska zdravotního jsou náchylní k chorobám srdce a míchy, mají však celkem dobré zdraví i odolnost.


Panna


Symbol tohoto znamení pozdního léta vypovídá o čistotě sklizené, holé půdy, proto znamení charakterizuje postava dívky se snopem klasů. Jsou to kritičtí, rozumově a prakticky založení lidé. Milují pořádek a přesnost a jsou největšími odpůrci ledabylosti a nepořádku. Mají značné, mnohostranné nadání, snaží se vše poznat a mají i lepší schopnosti jít do hloubky, nežli zrozenci druhého Merkuristického znamení – Blíženců. Avšak ani zde nelze tvrdit, že se jim to plně daří. Překážek se obávají a vzniknou-li nějaké, často se pustí raději do něčeho nového. Nejsou zcela samostatnými pracovníky a podnikateli, kdežto jim svěřené úkoly provádějí přesně, do všech detailů.
Tito zrozenci se rádi zabývají různými malichernostmi, neboť nemají dostatečný postřeh pro celkovou souvislost dění, ale jedná se jim zejména o to, postupovat ve všem co nejpraktičtěji. V tomto ohledu mají mimořádné schopnosti a dovedou rychle rozeznat dobré od špatného, potřebné od nepotřebného. Rychle též postřehnou chybu v určité věci nebo v určitém podnikání. Jsou tedy dobrými pracovníky, snaží se vše sami vyzkoušet, o všem se přesvědčit, neboť jsou vedeni pouze myšlenkou, aby byla práce vykonána prakticky, správně a přesně a domnívají se, že tak nikdo jiný nemůže učinit lépe, než oni sami.
Nelze jim upřít jistou vytrvalost při sledování určitých cílů, ale přece jen se ihned věnují jiné záležitosti, zjistí-li, že se tak děje v jejich prospěch. Projevují značný zájem o druhé osoby a snaží se vniknout do jejich tajemství. Nedělají to ani tak proto, že by z těchto poznatků chtěli těžit, nebo snad proto, že jim tak káže jejich soucit, nýbrž z pouhé zvědavosti. Základním rysem jejich povahy je jejich značná sobeckost. Na první pohled vypadají mnohdy velmi skromně, ale ve skutečnosti znají velmi dobře svou hodnotu a podle toho také postupují. Milují peníze, a to pro peníze samotné. Z hlediska citového jsou Panny velmi zdrženlivé, poměrně chladné bez velkých vášní. I v tomto ohledu se budou projevovat spíše jejich rozumové schopnosti.
Hodí se velmi dobře pro všechna intelektuální povolání, ale také pracují rádi v přírodě. Nejlépe se pro ně hodí taková povolání, kde mohou uplatnit své dobré schopnosti a rozum, smysl pro účelnost a přesnost.
Manželství uzavírají dosti záhy a bývají celkem dobrými životními druhy. Jsou příliš klidné povahy, než aby toužili po dobrodružstvích.
Pro svou sečtělost a mnohostrannost jsou dobrými společníky, kteří jsou společností vyhledáváni. Mají dobré vystupování a vždy se snaží, aby zanechali co nejlepší dojem. I zde se však jedná více o praktické cíle, než-li o ješitnost.
Za chyby lze považovat přílišnou sobeckost a dále pak značnou nerozhodnost, jež bývá příčinou mnohých neúspěchů.
Z hlediska zdravotního trpí hodně náladovostí, ačkoliv právě u těch je zachování duševní rovnováhy podmínkou zdraví. Jinak též trpívají duševními a nervovými chorobami.

Váhy



Vzdušným znamením Vah se dostáváme do druhé poloviny zvěrokruhu.Toto znamení je symbolizováno dvěma miskami a závažím. Ty představují rovnováhu a spravedlnost. Váhy jsou jediným znamením zvěrokruhu, které pojmenovává věc. Ostatní znamení mají zvířecí nebo lidské názvy a v tomto “zvěcnění“ spočívá i jejich charakter. Řídící planetou, stejně jako u znamení Býka, je Venuše. Tato planeta vládne lásce, úspěchu a štěstí. Navíc obdařuje tyto lidi výrazným estetickým cítěním, ale také trochou nepraktičnosti Toto znamení symbolizuje idealismus, spravedlivost a krásu.
V povaze Váhy se v touze po skutečné pravdě a přesné rovnováze objevují dva protiklady – laskavost a touha po harmonii na jedné straně a na druhé straně tvrdohlavost, nerozhodnost a paličatá hádavost.
Zrozenci tohoto znamení jsou převážně intelektuálně založeni, se silně citovým životem. Mají radost ze života, touží po požitcích a dovedou se pro vše krásně nadchnout. A tak se u nich projevuje láska k umění, a také dobré vlohy pro samostatné umělecké výkony. Milují šperky, hudbu i tanec, ale i peníze, protože jimi mohou získat vše, po čem touží. Jsou poctiví, pravdomluvní a mají vyvinutý smysl pro právo a spravedlnost. Většinou jsou to lidé dobří a sympatičtí, jemnocitní, lidumilní, vždy ochotní pomoci. Protože jsou vždy přívětiví ve svých způsobech a ve svém jednání, rychle si získávají přátelství druhých. Zrozenci ve Vahách nejlépe odpovídají lidskému ideálu. Spojují krásu tělesnou s krásnými duševními vlastnostmi a sami mají velmi vyvinutý mysl pro harmonii.
Za jistou vadu lze pokládat jejich značnou citlivost a sklony k netrpělivosti., a také jejich celkovou bezstarostnost, což se za nepříznivých konstelací často projevuje v poněkud lehkomyslnému nakládání s penězi.
Přes své dobré rozumové schopnosti jsou většinou ovládáni citem a dají se spíše vésti svým vnuknutím, než-li rozumovými úvahami. Milují harmonické okolí, a proto značně trpí, jsou-li nuceni žít ve stísněných poměrech. Mají své ideály a snaží se zařídit si svůj život podle nich. Jsou dosti ctižádostiví, touží po uznání a po lichotkách, ale dovedou dobře vzdorovat i životním nesnázím. Ačkoliv se snaží o sebezapření, příliš dobře se jim to nedaří a jeví také sklon k náladovosti. Milují sice svobodu a nezávislost, ale nedovedou žít osamoceně. Společnost a družnost pro ně hodně znamená, a také manželství hraje v jejich životě významnou roli. Je to snad proto, že životním nesnázím lépe vzdorují ve společnosti životního druha, potřebují jeho podporu a důvěru. Stojí-li v životě osamocení, snadno ztrácejí odvahu a pak se také více projevuje jejich sklon k nerozhodnosti. Jinak mají pevnou vůli, avšak nedovedou vytrvat, což je obvykle zaviněno jejich citovým založením.
Hodí se téměř pro všechna povolání, hlavně taková, kde přicházejí do styku s lidmi a mohou tak uplatnit své společenské schopnosti. Dovedou se však stejně dobře uplatnit v obchodním životě jako i v umění.
Jejich neúspěchy v životě jsou většinou zaviněny jistou bezstarostností, a také proto, že snadno podléhají cizím vlivům a působí na ně stejně silně dobro i zlo.
Jsou celkem dobré tělesné konstituce a nebezpečí chorob není velké. Nejčastěji trpívají nemocemi ledvin, ale též chorobami nervovými.


Štír


Osmé znamení zvěrokruhu symbolizuje štír, což je velmi pozoruhodný tvor. Nejen, že vylézá až v noci, ale někteří štíři mají až dvanáct očí. Také lidské protějšky jako by skutečně měly dvanáct očí, jsou velmi všímaví, bystří, vše pozorně sledují a před jejich zrakem se sotva něco utají či ukryje.
Také jako štíři, kteří tráví dny v tmavých úkrytech pod kameny, i lidé narození v tomto znamení se vyznačují uzavřenou, nesdílnou a samotářskou povahou. Často se u nich dá jen velmi těžko odhadnout, na co a jak budou reagovat.
Základním povahovým rysem zrozenců ve Štíru je jejich snaha vniknout až na dno věcí. Nikde nenalézáme tak hluboké protiklady, jako právě v povahách těchto zrozenců. Najdeme zde celou stupnici všech kategorií lidí, od nejsprostšího vraha až po skvělé představitele tohoto znamení, jakým byl např. německý básník Goethe. Tento typ vyžaduje velmi pozorné zacházení a již v dětských letech pozorujeme, že tito lidé se snadno vychovávají. Právě zde záleží mnoho na tom, záhy poznat jejich slabosti a chyby, než úlohu vychovatele převezme osud. Pak je již obvykle pozdě.
Zrozenci tohoto znamení jsou vybaveni úžasnou vůlí, jež se dovede vyvíjet kladně, ale i záporně. Štíři ví vždy přesně, co chtějí a jsou také velmi jistí ve svém vystupování. Rychle se rozhodují, jsou sebejistí a jejich vytrvalost je téměř tak veliká, jako je jejich iniciativní postup. Tito zrozenci jsou hybní a přitom také konzervativní. Napovrch zdánlivě zcela klidní, skrývají v sobě jiskru vášnivosti, která dovede náhle vzplanout a pak nelze odhadnout její rozsah. Byl-li Štír podrážděn, pak touží po pomstě a nikdy nezapomíná. Mnohdy trvá velmi dlouho, než nalezne vhodnou příležitost, ale jeho pomsta dovede být stejně bezcitná, jako krutá.
Tito lidé jsou odvážní, vytrvalí a opatrní v jednání – postupují vždy velmi diplomaticky. Je velmi nesnadné dobře charakterizovat tento typ, nejsou-li známy ostatní konstelace horoskopu. Vždyť na dně jejich duše leží vedle nejkrásnějších lidských vlastností i ty nejhrubší vášně a neřesti. Velmi záleží na tom, kloní-li se jejich povaha více ke hmotným, nebo k duševním hodnotám. Vždy pozorujeme určitý sklon k pohodlí. Současně jsou tito zrozenci velmi pyšní, žárliví, silně eroticky založení, ve svém konání bezohlední, tvrdí a zákeřní.
Dobrý typ se vyznačuje mimořádně velkým nadáním. Má skvělé rozpoznávací schopnosti, rychle vnímá a chápe a zajímá se o všechno. V řadách těchto zrozenců nalézáme věhlasné přírodovědce, lékaře, spisovatele i umělce. Jejich výkon odpovídá jejich schopnostem. Neúnavně a téměř bez oddechu jdou za svým cílem, nelekají se žádných překážek a dovedou vyčkat, až přijde jejich doba. Znají svou hodnotu a potrpí si na lichocení, a proto mohou být ovlivnitelní lidmi, kteří tuto jejich slabost znají. Celkově by se o nich však dalo říci, že nikomu neotevřou své nitro úplně a vždy budou částečně obestřeni jakousi záhadou. Jsou-li o požádáni o pomoc, neodmítnou a v takových případech jsou i velkorysí, i když přitom nezapomínají na svůj vlastní prospěch. Dovedou stejně dobře šetřit, jako hýřit, neboť peníze jsou jim pouhým prostředníkem pro jejich cíle.
Pro manželský život se Štíři příliš nehodí - pokud to udělají, jejich manželství většinou ztroskotají.

Střelec

Deváté znamení zvěrokruhu je charakterizováno lučištníkem, který je s napřaženým lukem a šípem připravený ke střelbě. Hrot šípu je nasměrován do středu vesmíru a zřejmě proto také lidé narození v tomto znamení směřují k vyšším cílům a jsou hloubaví. Šíp navíc symbolizuje upřímnou a otevřenou povahu, což má za následek, že Střelci obyčejně říkají vše, co si myslí. Doslova u nich platí známé přísloví : „Co na srdci, to na jazyku“. Toto znamení je znamením ohně, proto v sobě ukrývají tolik vitality a energie. Střelec odpovídá také mytologické postavě kentaura, napůl zvířete a napůl člověka. To naznačuje, že toto znamení v sobě spojuje vlastnosti zvířecí (sílu a pohyb) a lidské (chápání a vědomí).
Tito lidé milují svou nezávislost, ale nikdy nepřekročí hranice, stanovené povinností a zákonem. Jsou optimisticky založení a většinou se jim vše daří, protože jednají s přirozenou jistotou a bezstarostností. Vykonávají své poslání s vědomím, že se jim zdaří. Nejsou příliš kritičtí, věří autoritě, ale přitom milují svobodu a pokrok. Jsou mírumilovní a zastávají názor: „Žít a nechat žít!“. Jsou-li vydrážděni, dokáží mnohdy velmi těžce ranit, protože pudově vystihnou nejcitlivější stránku dotyčné osoby. Pokud nerozhoduje jejich smysl pro spravedlnost, lze tento typ lidí snadno udobřit, neboť je v základě mírumilovný a snášenlivý. Proto také mezi zrozenci tohoto znamení nalézáme tolik právníků a kněží.
Všichni Střelci se rádi baví a jsou přáteli dobrého jídla a pití, ale nezapomínají přitom na své povinnosti. Milují přírodu, zvířata a děti a jsou dobrými sportovci. I práce je pro ně spíše sportem a činí jim potěšení. Dovedou neúnavně pracovat, jsou podnikaví, ale také odvážní. Jejich silná impulsivita je často příčinou jejich neúspěchů, neboť snadno přestřelují, ale zároveň se dovedou rychle rozhodnout a dát ve všem přesné dispozice. Nebojí se nebezpečí, naopak v něm nalézají sebe sama. Tito lidé mají mnoho sebedůvěry, sebejistoty, ctižádostivosti a hybnosti, smysl pro tělesný i duševní výkon, ale dovedou se v mnohém i přepínat. Celkem možno říci, že jim štěstí dosti přeje. Přesto, že mají dobré rozumové schopnosti, rozhoduje u nich vždy spíše srdce a cit, a proto se také nezřídka dožívají zklamání po dodatečně nabytých zkušenostech.
Hodí se pro všechna povolání, kde se mohou pohybovat, neboť sedavá práce se k nim nikterak nehodí. Úspěch se dostavuje většinou až v pozdějších letech, kdy se k jejich dobrým vlastnostem připojí ještě klid a rozvaha. Mívají i zvláštní schopnosti získat pro své záměry i okolí a dovedou využít svých přátel, nikdy však ve špatném slova smyslu. Často dosahují velmi dobrých výsledků při vědecké činnosti, protože dovedou jít opravdu do hloubky. V peněžních otázkách bývají bezstarostní a mnohdy lehkomyslní, což bývá rovněž příčinou jejich neúspěchů.
V manželství nemívají mnoho štěstí, obvykle jej uzavírají dosti záhy, na podkladě ryze citovém, aby později poznali svůj omyl. Více, než jeden svazek je dosti pravděpodobný. Věrnost těchto zrozenců je většinou závislá na svém druhovi, neboť je-li s nimi správně zacházeno, je možno se na ně plně spolehnout.
Jejich tělesná konstituce je silná a mnohé zdravotní poruchy jsou jen následky přepínání. Vyskytuje se zde hlavně revmatismus, ale hrozí také nebezpečí úrazů a poranění.


Kozoroh


Ve starověku byl Kozoroh, desáté znamení zvěrokruhu, považován za nejdůležitější ze všech znamení. Bylo to zřejmě proto, že doba zimního slunovratu, kdy dny jsou nejkratší a noci nejdelší byla pokládána za nejdůležitější gravitační bod oběžné dráhy Slunce.
Kozoroh – Capricorn – symbolizuje v doslovném překladu z latiny rohatou kozu, nevelkého tvora, který houževnatě a vytrvale stoupá k výšinám a je dokonale stvořený pro přežití v těžkých podmínkách. Tento neobyčejný horolezec, který se tak zcela sám pohybuje na vrcholcích zasněžených hor, se úplně podobá povahám lidí, narozených v této době. I oni stojí zcela osamoceně, protože jejich nazírání je zcela praktické, materialistické, avšak nikoliv v zájmu lidství, ale pouze v zájmu vlastním. Za nepříznivých konstelací zde nalézáme onoho pověstného lakomce, který všemi dovolenými i nedovolenými způsoby hrabe svůj mamon a uprostřed něho hlady umírá. Ovšem naštěstí zde musí spolupůsobit ještě mnoho dalších faktorů, aby vytvořily takovýto smutný obrázek lidské chamtivosti.
Zrozenci v Kozorožci jsou praktičtí, zdrženliví, vytrvalí a vážní, protože vědí, že vládce tohoto znamení Saturn jim nedá blahobyt a pohodlí bez námahy a vytrvalé práce. Snad to podvědomě cítí, a proto je u nich tak silně vyvinut smysl pro povinnost, který ovlivňuje veškeré ostatní city. Jsou to lidé práce a vůle. V jejich povaze je něco těžkého, vážného, jsou opatrní, přemýšliví, ale přitom ctižádostiví, pilní, trpěliví a ve své spravedlnosti neodplatitelní. Až nepříjemně působí někdy jejich věcné nazírání, jejich přesnost, vybočující mnohdy až do puntičkářství, neboť činí vše proto, že se chtějí zajistit, jelikož vědí, že jejich postup je sice pomalý, ale zato vytrvalý. Jsou si vědomi toho, že musí dosáhnout vlivu a moci, mají-li plně a odpovědně sloužit určité věci.
Tito lidé zachovávají určité zvyky, ceremonie a jsou v tomto ohledu konzervativní. Jejich život je velmi prostý, do sebe uzavřený. Vše, co dělají, vykonávají s nezvyklou důkladností. Pracují s vytrvalostí, ale ve společnosti zapomínají na cestu k domovu a v lásce se stávají vtíravým satyrem. Rozohní-li se pro nějaké ideály, což se ovšem stává jen velmi zřídka, pak je nalézáme v řadách fanatiků. To vše však nevyvěrá z nějaké síly a činorodé práce, ale vše je jaksi jednostranné, koncentrované, sloužící určitému účelu. I jejich ctižádost sleduje takové cíle, neboť, nelze-li u nich proměniti výkon v peníze, pak požadují alespoň čest. A tuto svou čest opět zachraňují nedůvěřivě a úzkoprse. Neznají velkorysost, protože vše posuzují ze svého vlastního hlediska.
Dobrou stránkou tohoto typu je jejich věrnost. Zůstávají také věrní svým sympatiím a antipatiím. Rozhodují se velmi pomalu, vzhledem k tomu, že se nejprve snaží získat všechny dostupné informace, aby se nedopustili omylu. Jejich manželství nebývá příliš šťastné, jelikož jsou většinou uzavírána rozumově. Zklamání v manželství, ale také četná nepřátelství a spory činí tento typ lidí zejména v pozdějších letech zatrpklým.
Tělesná konstituce není příliš silná a jeví sklon k různým chorobám způsobených nachlazením, k žaludečním poruchám, revmatismu apod. Přitom však mohou tito zrozenci dosáhnout vysokého věku.

Vodnář

S jedenáctým znamením zvěrokruhu pronikáme do samého srdce zimy. Čím více se blížíme ke konci zvěrokruhu, tím složitější jsou znamení , která mají snahu tíhnout stále více k extrémům. Vodnář je znamení vzdušné a vzduch vždy znamená emancipaci a vymanění se z tlaků. Praktická stránka věcí je mu lhostejná a banality ho tíží. Jeho hlavním cílem je pracovat pro budoucí generace.
Také Vodnářův symbol, anděl vylévající na svět amforu plnou tekutiny, naznačuje “vylévání“ své osobnosti a tedy velkorysost, nezištnost a lhostejnost k hmotným statkům, v širším smyslu snahu zlepšit lidstvo. Jejich realitou jsou ideály, nejčastěji se zaobírají věcmi, které se týkají spíše celku než jednotlivce, například oblast sociálních a lidských práv, výchova a politika. Heslo francouzské revoluce – svoboda, rovnost, bratrství – jako by charakterizovalo hluboké smýšlení Vodnářů.
Zrozenci tohoto znamení jsou velmi hybní, elastičtí a chápaví. Mají poněkud zvláštní povahu. Jsou vážní a přitom přece společenští, vtipní, aniž by jejich vtip měl nějaké zahrocení. Je to totiž pouze projev jejich nálady, která je nutí, aby si dělali legraci z různých situací, případně i sami ze sebe. Přesto jsou rozvážní a přemýšliví, ale rozhodně mnohem otevřenější, než předchozí znamení (Kozoroh).
Jejich duševní schopnosti jsou značné, dovedou velmi přesně a pronikavě uvažovat
A nelze je také snadno oklamat. Jejich hybnost jim umožňuje uzavřít mnohá přátelství, neboť právě o přátelství a společenství mají tito lidé vysoké mínění. Stále hledají nové styky, i když se sami neradi na někoho váží, protože touží být samostatní. Touží po tom, jít vlastní cestou, která je mnohdy poněkud podivná a velmi odlišná od běžného způsobu. Jsou pravými humanisty, prodchnuti smyslem pro přátelství, v němž se však nikdy nevzdají své vlastní individuality.
Lidé, narození ve znamení Vodnáře, jsou svérázní, mnohdy až excentričtí, svobodomyslní a dosti svéhlaví, ačkoliv se rádi podvolí některým sympatickým lidem. Jsou svědomití, velkorysí, vždy připraveni pomoci, ale také zdrženliví, nevtíraví a laskaví. Mají také vrozenou schopnost vžít se do duševního života druhých. Z tohoto důvodu Vodnáři vystupují s jakousi převahou, ale také proto, že jsou vybaveni mimořádnými intelektuálními schopnostmi. Mívají mnoho dobrých nápadů, které však nedokáží uskutečnit, protože vykazují sklon k proměnlivosti. Proto jsou nevypočitatelní, i když jinak je na ně téměř absolutní spolehnutí. Vypadá to jako protiklad. Na jedné straně proměnlivost, na druhé spolehlivost. Ale u tohoto typu lze přesto obojí sloučit. Proto i jejich náhlá změna je předem dobře uvážená a promyšlená, protože tito jedinci nejsou příliš impulsivní.
Tyto typy se vyznačují pevností mysli, resp. Vůle, houževnatostí i značnou trpělivostí, přitom však nemilují příliš namáhavou práci. Často podléhají zcela neodůvodněným duševním depresím a v takových případech se stávají nerozhodnými a v tomto rozpoložení si mnohdy nechají ujít dobrou příležitost, kterou by za jiných okolností plně využili. Jejich další chybou je nepřesnost. Zdá se, jako by tito zrozenci nemohli pochopit, že zachování přesnosti je nutností spořádaného života, a tak i ve své nepřesnosti dovedou býti svéráznými.
V manželství jsou tito lidé věrní a spolehliví. V povolání mají úspěch, neboť jsou sami zdatní, a tak nalézají i podporu svých přátel.
Jejich tělesná konstituce je pevná a v případě onemocnění jim dobře prospívají přírodní léčebné metody. Jeví sklon k chorobám krevním a zažívacího ústrojí.

Ryby

Ze všech znamení zvěrokruhu je nejnesnadnější popisovat právě Ryby. Toto dvanácté vodní znamení znázorňují dvě ryby plující proti sobě. Tímto způsobem je vykreslena jejich citová rozporuplnost a rozdvojení. Ryby jsou posledním znamením zvěrokruhu, samy se také často staví na poslední místo a dalo by se říci, že v sobě mají z každého znamení zvěrokruhu něco.
Ryba je tvor žijící pod vodou, a také lidé tohoto znamení žijí obdobně. Svými myšlenkami se pohybují v hloubkách a neexistují pro ně hranice. Jejich úkolem je drát se proti proudu. Když se jím nechají unášet, špatně skončí.
Jejich vládcem je nevypočitatelný, mystický a vždy vzdálený Neptun, bůh moří a podzemních vod. Ten jim dává silné vnitřní vnímání, citlivost a inspiraci. Jsou obdařeni jakýmsi šestým smyslem, i když si to sami často vůbec neuvědomují. Jejich neuvěřitelná představivost a fantazie jim umožňuje procítění každého okamžiku.
Díky jejich nerozhodnosti a rozpolcenosti není snad nikde jinde, než u těchto zrozenců tak důležitá výchova. Děti v tomto znamení se dají přirovnat ke skvělému hudebnímu nástroji, ze kterého umělec dovede vykouzlit nejkrásnější melodie, zatímco v rukou nezasvěceného se stává takový nástroj bezcenným.
Tito lidé jsou velmi citliví, přístupní dojmům, často mediálně založení, ale málo odhodlaní, snadno podléhající duševní sklíčenosti. Mají vysoké cíle, zajímají se o vše krásné a proto mezi nimi nalézáme řadu významných umělců. Jsou přátelští, dobromyslní, pohostinní a mají vyvinutý smysl pro spravedlnost. Jenže jejich spravedlnost není stejná, jako u znamení Střelce. Tito zrozenci mají spíše pocit, že by bylo zapotřebí spravedlnosti, ale, že už na světě žádná není. Tento podivný pocit nalézáme u lidí narozených ve znamení Ryb už od raného dětství. A zde také můžeme hledat i pozdější životní neúspěch. Schází jim jistota ve vystupování, neumí ovládat své city a nedaří-li se jim podle jejich přání, pak podléhají stísněnosti. Nalézáme zde mnoho bojácných lidí, ale to je většinou zaviněno nesprávnou výchovou.
Tito lidé žijí intenzívním vnitřním životem, jsou idealisticky založeni a nejraději by se pro své druhy zcela obětovali. Vidí všechny nesnáze, bolesti a útrapy bližních a všem by chtěli pomoci. Všechny jejich starosti jsou spíše starostmi o druhé, než o svou vlastní osobu. Ale to už patří k jejich povaze, asi prostě ani neumějí žít bezstarostně. Přitom však vidí vše spíše černě, a proto jsou nespokojení. Jeví o vše zájem, takže se mnohdy zdá, jako by byli zvědavými. Ale právě tato jejich mnohostrannost je další příčinou neúspěchu, protože nemohou vykonat vše, co by chtěli a tak podléhají pocitům méněcennosti. Tím lze také vysvětlit to, že se zdají být jaksi dvojakými, neklidnými.
Jsou dobrými, věrnými přáteli a spolehlivými pracovníky, naleznou-li potřebné porozumění a správné vedení. Většinou se k nim hodí spíše klidné zaměstnání. Jsou to pravé typy tichých a nenáročných pracovníků. Pro praktický život se ale příliš nehodí, protože stále žijí v jakémsi neskutečném světě, a tak se dožívají a ve všem nových a nových zklamání. A tato zklamání z nich také činí samotáře, jimž se ostatní svět diví a nedovede je pochopit.
Ani v manželství jim štěstí příliš nepřeje, protože i zde se projevuje touha po lepším, a tak se stávají nespokojenými i v této oblasti.
Jejich tělesná konstituce je spíše slabší, a hrozí jim nebezpečí krevních a nervových onemocnění. Alkoholické nápoje a omamné prostředky jsou jejich zdraví velmi škodlivé. Právě u těchto typů však často nalézáme pijáky, protože zde hledají zapomnění.


Závěr


Zajímalo by mne, co jste si o astrologii mysleli dříve a jaký je Váš názor na ni teď, po přečtení této práce. Je pořád stejný, nebo jste ho změnili? Jestliže jsem Vás přesvědčila a Vy jste provedli ve svém myšlení změnu, jaká změna to byla? Věříte už, že astrologie funguje? Nebo jsem Vám naopak tuto víru vyvrátila? To bych opravdu velice nerada. V každém případě Vám ale děkuji za pozornost a doufám, že Vás tato má práce alespoň trochu zaujala a pak-li že nejste “věřící“, tak alespoň pobavila.

PŘIDEJTE SVŮJ REFERÁT